Epíleg



A l’acabar aquest llibre m’he adonat de diverses coses. Una de les importants que la majoria de termes tractats tenen múltiples interpretacions o no tenen una definició única o constant en el temps o uniforme a l’espai. Això m’ha fet reflexionar sobre una gran limitació del llenguatge: que no permet precisar el contingut de termes bàsics quotidians, la qual cosa dificulta que no es produeixin conflictes i la comunicació sobre temes vitals (amor, família, amistat, llibertat ...). Aquests temes han estat tractats històricament en el teatre i en la literatura però no han aconseguit una terminologia correcte i precisa. Les disciplines acadèmiques més aviat han intentat precisar el significat dels termes enlloc d’introduir nous termes per a les realitats mal expressades. El resultat és que han complicat el tractar d’aquestes realitats per haver codificat d’una manera simplista uns termes que, malgrat la seva imprecisió, podien ser emprats. Ara calen moltes més paraules per perfilar realitats que abans cabien en una. Haurem d’esperar a que els creadors de paraules facin bé la seva feina.

  [La definició de l’estrès és] ambigua, i a sobre n’hi ha moltes.
Lluís Amiguet, entrevista a Carmen Sandi, “Aumentar la memoria incrementa la inteligencia”, La Contra, La Vanguardia 17-06-2009.

  La pròpia paraula ‘amor’ és confusa perquè moltes vegades es diu amor quan en realitat es tracte de desig, passió, acolliment o agraïment.
Jordi Jarque, ¿El amor basta?, ES 20-06-2009.

Una altra de les coses que m’he adonat és de certs trets del format periodístic: de fàcil lectura, basat en notícies o en fets citats per proporcionar les fonts, sense necessitar d’arribar a conclusions o a tota la informació que possibiliti comprendre el tema tractat. Alguns d’aquests trets m’han facilitat el treball, com el no haver de repetir les fonts, i altres l’han complicat ja que el meu objectiu era més el de proporcionar coneixement (guia) que el de proporcionar amenitat de lectura. He fet el que he pogut.

L’exposat aquí correspon a una part de l’aparegut a la premsa, amb diferències d’interpretació dels conceptes i d’opinió sobre els mateixos. La intenció inicial era d’ajudar a conèixer, interpretar i utilitzar els conceptes tractats per facilitar el trànsit per la vida.